Wat te doen bij een wespensteek?

De wespensteek ontstaat doordat de wesp met zijn angel doordringt in de opperhuid van het slachtoffer, waarna het gif in het huidweefsel wordt ingespoten. Dit gif heeft twee hoofdbestanddelen, namelijk histamine en apitoxine. Daarnaast bevat dit gif de stoffen erotonine, wespenkinine, fosfolipase, hyaluronidase en antigen5.

Bij de mens veroorzaakt de steek in de meeste gevallen de volgende toxische reactie:

 1. Scherpe, brandende pijn
 2. Roodheid en zwelling van de huid
 3. Bulten

Wanneer iemand door veel wespen tegelijk gestoken wordt, kunnen shock, lage bloeddruk, ernstige hoofdpijn het gevolg zijn. Bij meer dan 500 wespensteken kan er zelfs een fatale afloop zijn.

Allergische reactie

Sommige mensen zijn allergisch voor (één van de) bestanddelen van het wespengif. Dit uit zich dan in een allergisch reactie. Dat kan een lokale reactie zijn, maar evengoed kan ook het imuunsysteem erbij betrokken worden met als gevolg dat er (ernstige) ziekteverschijnselen kunnen ontstaan. De allergische reactie kan zelfs zo heftig zijn dat het de dood tot gevolg heeft. 

Als je kortademig wordt, opgezwollen ogen/lippen krijgt, of bultjes over het hele lichaam, is het verstandig om een huisarts op te zoeken!

Eerste hulp bij wespensteken

 1. Niet krabben of wrijven, des te eerder is de jeuk weg!
 2. Verwijder een eventuele achtergebleven angel (hoewel dit bij een wespensteek bijna nooit voorkomt, omdat wespen geen weerhaakjes heeft aan de angel.)
 3. Koelen, gebruik bijvoorbeeld een koud washandje.
 4. Uitzuigen, dit heeft echter alleen zin binnen twee minuten na de steek, anders heeft het gif van de wespen zich al gehecht aan de cellen.
 5. Ontsmetten kan nooit kwaad, maar is meestal niet nodig, omdat een wespensteek eigenlijk nooit een infectie veroorzaakt.

Wespensteken voorkomen

 1. Daag wespen niet uit, ga niet naar ze slaan, wat misschien een standaardreactie is om ze weg te jagen.
 2. Kijk uit met zoetigheid als er wespen in de buurt zijn.
 3. Let goed op uw kinderen zodra u wespen bemerkt. Vooral jonge kinderen zijn soms heel naïef en zullen gewoon van een ijsje blijven likken als er  wespen op zitten. Een steek in de keel kan dan het gevolg zijn, wat tot nare gevolgen kan leiden.
 4. Gebruik rietjes bij het drinken, hierdoor is de kans kleiner dat u per ongeluk een wesp of meerdere wespen in uw mond krijgt. 
 5. Zet wespenvallen een aantal meters bij uw leefomgeving vandaan, zodoende worden de wespen daar heen gelokt.

Last van wespen?

Vul hieronder uw postcode of plaatsnaam in en vind een wespenbestrijder bij u in de buurt.