Wespenseizoen

Hoe het wespenseizoen jaarlijks verloopt, hangt van een groot aantal factoren af, en is redelijk complex. Hieronder leggen we uit hoe het zit.

Wespen in het voorjaar

Nadat de koningin weer actief is geworden na de winter, start de nieuwe wespencyclus. De koningin gaat dan een nieuw wespennest bouwen. De temperatuur, hoeveelheid zon en vochtigheid hebben allemaal een grote invloed op dit proces. Meer zon, minder regen en hoge temperaturen in het voorjaar zorgen voor meer wespennesten. De koningin is slechts even bezig met het maken van het wespennest, want al snel zullen de werksters dit van haar overnemen. 

Wespen mid zomer

Meestal zijn alle wespennesten mid/eind juli compleet afgebouwd. Wespen moeten ook eten, dus speuren ze vervolgens naar voedzame stoffen. In het begin van augustus zie je dan ook meestal pas de eerste wespen, en bestaat er de kans dat je er overlast van kan hebben. Hevige regenval, harde wind en stormen hebben een negatief effect op de populatie van een wespennest, omdat veel wespen dan ver van hun nest komen en de weg niet meer terugvinden. 

Wespen in augustus

Mensen ervaren de meeste wespen overlast in augustus. De larven eten vanaf dat moment namelijk planten, en moeten dus het nest verlaten op zoek naar voedsel. Naarmate de maand vordert, zal er steeds minder voedsel aanwezig zijn, waardoor wespen steeds agressiever zullen worden, en dus ook eerder zullen steken. 

Einde wespenseizoen

Het einde van het wespenseizoen ligt nooit vast. Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De koningin zal het meestal wel overleven, en deze zal pas weer actief worden in het voorjaar. 

 

 

Last van wespen?

Vul hieronder uw postcode of plaatsnaam in en vind een wespenbestrijder bij u in de buurt.