Wespenoverlast

Ontstaan wespenoverlast

Wespenoverlast ontstaat als de wespen zich dusdanig in het leefgebied van de mens begeven, dat zij op meerdere wijzen overlast gaan veroorzaken. Dat kan zijn door:

  • Het knagen van de koningin in hout, waardoor beschadigingen ontstaan.
  • Het afkomen van de wespen op zoete stoffen, zoals limonade, cola en andere dranken.
  • Het afkomen van de wespen op voedsel.
  • Het steken van de wespen, als een wespennest heel dicht bij het leefgebied van de mens is.

Voorkomen wespenoverlast

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn verschillende aandachtspunten waar u op kunt letten als het gaat om het voorkomen van wespenoverlast.

Je kan bijvoorbeeld zelf een wespenval maken. Denk bijvoorbeeld aan het openknippen van een plastic fles, en plaats de bovenkant vervolgens omgekeerd terug in de fles. Vul de fles daarna met limonade of ranja, en plaats deze op enige afstand. Als een wesp door deze val naar binnen vliegt, komt deze er niet meer uit.

Wespen zijn erg geurgevoelig. Er zijn een hoop geuren waar wespen een hekel aan hebben. Wespen kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen kruidnagel. Als je een bakje met kruidnagels in een laagje water op tafel zet, zullen er geen wespen bij je in de buurt komen. Geurkaarsen/citronella werken ook goed tegen wespen. Wespen kunnen ook erg slecht tegen rook. Als je dus een stokje wierook aansteekt, zal je minder snel wespen in je buurt hebben. Daarnaast kunnen wespen ook erg slecht tegen de geur van koffie. Als u een beetje gemalen koffie aansteekt, zullen er ook geen wespen in de buurt komen. 

Wat te doen bij wespenoverlast

Heeft u al wespenoverlast? Er zijn dan een aantal dingen die u kunt doen. Als u slechts last heeft van enkele wespen, kunt U zelf een bestrijdingsmiddel proberen. Heeft u echt last van een grote hoeveelheid wespen of een wespennest? Vul dan rechts uw postcode of woonplaats in, om een professionele wespenbestrijder in te huren die op een vakkundige manier het wespenoverlast kan verhelpen.

Last van wespen?

Vul hieronder uw postcode of plaatsnaam in en vind een wespenbestrijder bij u in de buurt.